Welcome to your IPv6 help site
Het internet is op in het verre oosten!
door Igor Ybema - 15 Apr 2011 - 19:57
Sneller, veel sneller dan verwacht is APNIC, de regionale internet registrar voor het verre oosten door de laatste IPv4 adressen heen. Ze zijn aangekomen aan hun laatste prefix (/8) en hiermee in de laatste fase voor de IPv4-depletion policy. De ISP's in het verre oosten kunnen nu nog enkel een /22 prefix aanvragen en als het daarna op is krijgen ze alleen nog maar IPv6. Het zal niet lang meer duren voordat de eerste geforceerde IPv6-only machines op het internet komen.
RIPE (europa e.o.) zal rond de zomer naar verwachting volgen waardoor in 2012 IPv6 zeer belangrijk gaat worden. Wie nu nog afwacht is wel erg dom! Ziggo/UPC/KPN/Tele2 etc dus!

Lees meer - 0 reacties


IPv6 PI adres ruimte
door Igor Ybema - 16 Feb 2011 - 18:54
Sinds een paar dagen ben ik voor een zakelijke klant van mijn werkgever bezig om zogenaamde IPv6 PI adres ruimte aan te vragen bij RIPE. Dit is een heel karwei!

PI staat voor Provider Independent. Hiermee is de eigenaar zoals het doet vermoeden onafhankelijk van de provider die op dat moment zijn internetvoorziening levert. In de hostingwereld wordt IPv4 PI al jaren veel gebruikt om niet te binden aan een netwerkleverancier. De regels voor het verkrijgen van IPv4 PI en IPv6 PI zijn verschillend waardoor het erg lastig is gemaakt. Waar je denkt dat je naast je IPv4 PI ook IPv6 PI kan krijgen, zit je vaak mis. Een heel belangrijk verschil is dat bij IPv6 PI een eigenaar verplicht is minimaal een tweede (redundante) netwerkleverancier te gebruiken. Dit is op zich een hele goede reden. (...)

Lees meer - 2 reacties


Significant Announcement 3 February
door Igor Ybema - 03 Feb 2011 - 15:46
Significant Announcement 3 February! Live om 15:30 CET via http://www.nro.net/news/icann-nro-live-stream Edit: het is op! de laatste vijf prefixes zijn uitgegeven aan de vijf RIR's. Toch jammer dat de stream het niet deed op een IPv6 only host.

Lees meer - 0 reacties


Het is op!
door Igor Ybema - 01 Feb 2011 - 08:46
IANA heeft de laatste twee blokken uitgegeven aan APNIC. Hierdoor zijn er nog maar vijf blokken over. Volgens de regels worden deze vijf blokken nu gegeven aan alle vijf RIR's (waardoor APNIC dus eignelijk drie krijgt). Dit laatste moet nog gebeuren maar dat is maar een formaliteit. We kunnen zeggen dat het nu echt op is.

Waar zit jij nog op te wachten?

Lees meer - 0 reacties


Het jaar van het konijn (en IPv6 natuurlijk)!
door Igor Ybema - 30 Jan 2011 - 22:55
Vanaf 3 februari is het zover! Althans,.. in China is het dan nieuwjaar! Gelukkig nieuwjaar! Het jaar van het konijn gaat dan in. Gaan we het hele jaar chinese wortelsoep eten?

Het chinese nieuwe jaar luidt ook gelijk een nieuw internet tijdperk in. Want in het verre oosten zijn de IPv4 adressen bijna op. APNIC, de regionale organisatie voor met name het uitdelen van IP-adressen in het vere oosten, heeft bijna geen adressen meer over en zal de laatste blokken aanvragen bij IANA. Hierdoor zal de 2e fase van de IPv4 depletion and IPv6 implementation policy opgestart worden. Dit houdt in dat de laatste vijf IPv4 blokken worden gegeven aan de vijf regionale organisatie (RIR's) en IANA dus geen blokken meer overheeft. Het is dan aan de RIR's om nog zo lang mogelijk te doen met deze (...)

Lees meer - 0 reacties


World IPv6 day
door Igor Ybema - 25 Jan 2011 - 09:58
Via NANOG werd ik op de hoogte gebracht van een groot IPv6 initiatief, namelijk de wereld IPv6 dag. Op 8 juni 2011 zullen grote partijen zoals Google, Facebook en Yahoo een publieke testdag houden voor IPv6. Sites zoals Google.com, Youtube etc. zullen die dag ook via IPv6 bereikbaar zijn voor iedereen. Momenteel zijn dergelijke sites ook via IPv6 bereikbaar maar alleen via speciale URL's en via DNS whitelists.

Het grote voordeel van een testdag is dat deze grote ondernemingen een inzicht krijgen of IPv6 daadwerkelijk werkt naar de eindgebruikers toe. Aangezien IPv6 op tal van computers verkeerd geconfigureerd is zullen er eindgebruikers zijn die deze dag problemen zullen krijgen met het bereiken van deze grote sites. Echter moet het (...)

Lees meer - 0 reacties


IPv6 router voor thuis
door Igor Ybema - 24 Jan 2011 - 20:49
Mijn oude Asus WL500G home-gateway was aan vervanging toe. Hij was te traag voor de snelle Ziggo-aansluiting die ik thuis heb en hij viel soms helemaal uit. Niet erg prettig als je op dat moment aan het thuiswerken bent. Ik had deze router voorzien van een custom firmware zodat er, uiteraard, IPv6 op kon draaien via een Sixxs tunnel. Een nieuwe router zou er moeten komen maar die zou vanaf fabriek al goed IPv6 moeten ondersteunen. Het gedoe met custom firmwares ben ik zat en enige garantie zit er dan ook niet meer in. Daarnaast is het natuurlijk gewoon leuk om eens te kijken wat de markt nu kan leveren. Op jacht!

Gelukkig stond er op de site van Sixxs een mooie lijst van IPv6 routers. Het zou dus niet zo ver zoeken moeten zijn, zou (...)

Lees meer - 3 reacties


Is het op? Of is het stuk?
door Igor Ybema - 21 Jan 2011 - 14:47
Ik ben maar overgestapt op de teller van Hurricane Electric. De IPv4 exhaustion counter die ik hiervoor had staan blijkt niet goed te werken. Volgens deze teller zou IPv4 al op zijn terwijl de teller ook aangeeft dat er nog een aantal unallocated prefixes zijn.

Vrees dus niet,.. het is nog niet voorbij! Maar het duurt niet lang meer,.. minder dan twee weken!

Het blijkt dat APNIC aan het eind is van zijn huidige IPv4 ruimte en hierdoor volgens de normale policy bij IANA moet aankloppen voor nieuwe adressen. Zodra dit gedaan is zal bij IANA de final policy gestart worden. Dit houdt in dat de laatste vijf prefixes verdeeld worden onder de RIR's. Het is hierna aan de RIR's om de laatste adressen uit te delen aan de LIR's volgens hun eigen (final) policy's. Zie ook: http://www.ipv4depletion.com/ (...)

Lees meer - 0 reacties


"Fanboy" series - IPv6 and NATs
door Igor Ybema - 14 Jan 2011 - 08:41
Ik heb zojuist een mooie animatie op youtube gezien:Lees meer - 0 reacties


Het is bijna zover!
door Igor Ybema - 13 Jan 2011 - 08:38
Volgens de 'IPv4 Exhaustion Counter' is het bijna zover. Ergens in februari van dit jaar zal er geen IPv4 adres meer over zijn om uit te delen door IANA aan de RIRs (zoals RIPE). Daarmee komt een eind aan IPv4 en een waarschijnlijk een groot begin aan IPv6. Omdat de RIRs nog wel een voorraad aan IPv4 adressen hebben en de LIRs (zoals de ISP's) daarnaast ook vaak voldoende adressen hebben zal het nog wel even duren dat de eindgebruiker hier echt wat van gaat merken. Naar schatting zal dat ongeveer een jaar of anderhalf duren. Het zal echter wel betekenen dat grote projecten in de wereld (bijv. nieuwe breedband initiatieven) gelijk met IPv6 aan de slag zullen moeten gaan naast de eventueel nog verkregen IPv4 adressen.

Het zal dus niet lang meer duren!

Lees meer - 1303 reacties


IPv6 transit leveranciers
door Igor Ybema - 25 Dec 2010 - 21:04
Ik vond vandaag een mooi lijstje gepubliceerd op wikipedia over de grotere transit-leverancier en hoeveel IPv6 prefixes zij nu announcen. Wat gelijk opvalt is, tenzij je via Internet2 bent aangesloten, dat je via geen enkele transit de volledige IPv6 wereld kan bereiken. Er heerst blijkbaar nog steeds strijd tussen de grotere leverancier. Er is nog geen wereldwijde peering agreement zoals men kent tussen de Tier-1 leveranciers op IPv4. Het meest opvallende is het spelletje tussen HE, Cogent en Level3. HE, als IPv4 leverancier een 'kleintje' maar als IPv6 leverancier de allergrootste wil maar niet koppelen met Cogent en Level3. Heb je maar 1 transit-leverancier voor IPv6, bijv. HE, dan kan je niet (...)

Lees meer - 0 reacties


Thuis een firewall, nodig of niet?
door Igor Ybema - 28 Aug 2010 - 16:23
Afgelopen week las ik in een artikel op ISPam.nl een verhaal dat XS4all begint met standaard leveren van IPv6 aan hun adsl-klanten. Dat is heel goed nieuws natuurlijk. Laten we hopen dat andere providers snel volgen (Ziggo please?). XS4all geeft wel aan dat een IPv6 modem vaak geen firewall aan heeft staan en geeft de tip om wel te zorgen voor een actieve firewall. Maar wat bedoelen ze hiermee? Een firewall op de centrale router of op je computers/devices in je huis? Is een centrale firewall wel nodig? Of zit het alleen maar in de weg?

Bij de reacties van het artikel heb ik al gereageerd op een andere reactie van een lezer. Deze persoon is bang dat het gaat rommelen op het IPv6 netwerk en dat je daar (...)

Lees meer - 2 reacties


Postfix wil geen mail sturen
door Igor Ybema - 18 Aug 2010 - 21:26
Vandaag heb iets opmerkelijks mee gemaakt. Een vriend van mij vroeg of ik eens kon kijken naar zijn IPv6 probleem. Uiteraard wees ik hem een beetje gekscherend op deze zojuist door mij geopende website. Maar ik wist dat ik daarmee natuurlijk zijn probleem ook wel moest oplossen. Een server in zijn beheer kon geen e-mail afleveren naar een specifiek domein. De ISP van het domein waar de e-mail naar toe moest heeft, zoals het hoort, IPv6 en IPv4 aan staan. De betrokken server had, door een andere probleem, tijdelijk geen IPv6. Postfix, het geinstalleerde e-mailprogramma op de server, weigerde echter de e-mail afleveren via IPv4. Postfix probeerde via IPv6 de MX-servers van het externe domein te bereiken. Doordat alleen de standaard link-local adressen aanwezig waren ging dit mis. Normaal gesproken (...)

Lees meer - 0 reacties


Welkom
door Igor Ybema - 16 Aug 2010 - 20:30
Hallo allemaal! Via deze website wil ik mijn kennis en ervaring delen met betrekking tot IPv6. Problemen zijn er om opgelost te worden en vragen moeten antwoorden worden. IPv6 moet geen belemmering worden maar de oplossing. Wat vinden jullie van dit initiatief?

Lees meer - 1 reacties


Jouw IP is 54.81.112.7
Je gebruikt nog steeds IPv4. Je kan vast wel wat hulp gebruiken om IPv6 te installeren!
E-mail igor@ipv6-help.nl voor meer informatie.