Welcome to your IPv6 help site
Postfix wil geen mail sturen
door Igor Ybema - 18 Aug 2010 - 21:26
Vandaag heb iets opmerkelijks mee gemaakt. Een vriend van mij vroeg of ik eens kon kijken naar zijn IPv6 probleem. Uiteraard wees ik hem een beetje gekscherend op deze zojuist door mij geopende website. Maar ik wist dat ik daarmee natuurlijk zijn probleem ook wel moest oplossen. Een server in zijn beheer kon geen e-mail afleveren naar een specifiek domein. De ISP van het domein waar de e-mail naar toe moest heeft, zoals het hoort, IPv6 en IPv4 aan staan. De betrokken server had, door een andere probleem, tijdelijk geen IPv6. Postfix, het geinstalleerde e-mailprogramma op de server, weigerde echter de e-mail afleveren via IPv4. Postfix probeerde via IPv6 de MX-servers van het externe domein te bereiken. Doordat alleen de standaard link-local adressen aanwezig waren ging dit mis. Normaal gesproken zou je verwachten dat postfix de e-mail dan zou afleveren op de IPv4 adressen van de mailservers van het externe domein. Dit was niet het geval!

Tegelijk met een aantal anderen op het IRC kanaal waar de vraag binnen kwam, ging ik op onderzoek uit. De server kon wel e-mail afleveren op andere IPv6/IPv4 mail-domeinen, de server kon wel het IPv4 adres van het externe domein bereiken (ping/telnet) en de IPv6 stack van de server had geen rare configuratie (link-local en geen default gateway). We wisten even niet waar we het moesten zoeken totdat ik op een forum-melding stuitte van een andere postfix gebruiker. Een aantal instellingen van postfix en de instellingen van de beheerder van het externe domein waren de oorzaak van het probleem.

De beheer van het externe domein heeft tien IPv6 adressen en tien IPv4 per MX server geconfigureerd, waarschijnlijk om zeker te zijn dat e-mail altijd aankomt (...). Door een postfix-instelling op de betrokken server(smtp_mx_session_limit, default 5) worden maximaal vijf MX-adressen van een doelserver gebruikt voor een verbinding. Een tweede instelling (smtp_address_preference, default ipv6) bepaalt dat eerst IPv6 wordt gebruikt en daarna pas IPv4. Doordat er tien IPv6 MX-adressen geconfigureerd zijn op de MX-servers van het externe domein kwam postfix op de betrokken server niet toen aan de IPv4 adressen. Dit laatste is overigens pas waar als een derde configuratie op 'gebruik IPv6 en IPv4' staat (inet_protocols). Standaard staat deze alleen op IPv4 maar doordat de server eerder wel IPv6 had stond deze waarde op IPv6 en IPv4. Nadat dit werd veranderd werd de e-mail wel afgeleverd.

Een e-mailprogramma zal onafhankelijk van wat het OS vertelt zelf de DNS resultaten interpreteren. Postfix zal op IPv6 gaan werken als je hem dat vraagt, als er nou alleen link-local adressen aanwezig zijn of niet. Gebruik je geen IPv6 meer (tijdelijk hoop ik!) zet dat dan ook uit in je e-mailprogramma.

Geef hieronder je reactie:

Naam:

Reactie:

Datum Naam Reactie
Jouw IP is 54.81.112.7
Je gebruikt nog steeds IPv4. Je kan vast wel wat hulp gebruiken om IPv6 te installeren!
E-mail igor@ipv6-help.nl voor meer informatie.